2014. július 27., vasárnap

A babamasszázs hatásai

Kisfiam hypoton izomzata miatt ajánlották már a kezdetektől a babamasszázst. Fizikailag is lelkileg is jó hatással volt ránk. 




Minden anyának és babának nagyon ajánlom a babamasszázst. A babák egészséges fejlődéséhez elengedhetetlen a testközelség, az érintés, a simogatás. A babamasszázs során a baba és az őt masszírozó szülők között az érzelmi kapcsolat elmélyül. Az érintés, pillantások találkozása, a szívdobbanás, mind a mély bizalmat építi ki baba és szülő között. Az édesanyánál a baba masszírozása közben oxitocin termelődik, melynek következtében az anyatej termelődése fokozódik, az anya nyugodtabb lesz és jobban tud a babára figyelni. A babamasszázs hozzájárul a szervezet kiegyensúlyozott működéséhez, mint pl.: keringés, légzés, emésztés, idegrendszer, vázizomzat, érzékszervek...
Átsegíti a babát a betegségek, hasfájás és a fogzás időszakának nehézségein. A masszírozott csecsemők könnyebben elalszanak és nyugodtabb az alvásuk, napközben kiegyensúlyozatabbak.

Pécsi és baranyai kismamáknak, anyukáknak ajánlom: http://shantala-babamasszazs.hu/

Érints meg

Ha kisbabád vagyok - érints meg.
Szükség van az érintésedre, úgy ahogyan talán sosem képzeled. 
Ne csak mosdass, pelenkázz és etess, ringass el, puszild meg arcomat és 
simogass.
Nyugtató, lágy érintésed biztonságot és szeretet ad.

Ha gyermeked vagyok- érints meg.
Akkor is ha dacos vagyok és elutasítalak.
Ne add fel, keress új utakat, hogy közel kerülj hozzám.
Jó éjt puszid édes álmokat hoz.
Mindennapi érintésed elmeséli mit érzel.

Ha kamasz fiad vagyok- érints meg.
Ne hidd, hogy nem kell éreznem, hogy törődsz velem
csak azért, mert már majdnem felnőttem.
Szükségem van szerető karjaidra, szükségem van lágy hangodra. 
Az élet viharaiban a bennem élő gyermek érted kiált.

Ha barátod vagyok- érints meg.
Semmi sem mutatja jobban szeretetedet, mint egy meleg ölelés,
mikor szomorú vagyok, egy gyógyító érintés mondja el, hogy szeretsz.
Azt mondja el, hogy nem vagyok egyedül.
Lehet, hogy az érintésed minden amit kapok.

Ha életed párja vagyok - érints meg.
Talán azt hiszed, hogy szenvedélyed elég nekem, 
de csak a karjaid tartják távol a félelmet.
Szükségem van lágy, vigasztaló érintésedre,
mely emlékezetet, hogy olyannak szeretsz, amilyen vagyok.

Ha felnőtt gyermeked vagyok - érints meg.
Ha van is saját családom, akiket megölelhetek,
mégis szükségem van anyám vagy apám karjára, mikor gyenge vagyok.
Szülőként máshogy látlak, már jobban tudlak becsülni.

Ha idős szülőd vagyok - érints meg.
Ahogy én érintettelek, mikor kicsi voltál.
Fogd a kezem, ülj közelebb, adj erőt,
melegítsd megfáradt tagjaimat közelségeddel.
Bár bőröm ráncos, érintésre vágyik.

Ne félj, érints meg!

Szerző : Ismeretlen










2014. július 25., péntek

Nyaklánc tésztából



A nyakláncfűzés remek időtöltés, ugyanakkor fejleszti a finom mozgásokért felelős izmok működését. A tésztafűzés pedig különösen izgalmas feladat, amit , ráadásul, a gyermek életkorához lehet igazítani.











A viszonylag széles átmérőjű csőtésztát már az egészen kicsi gyermek is tudja fűzni, egy nagyobb számára pedig az apróbb lyukak sem jelentenek különösebb akadályt. A fűzéshez használt zsineg végét mártsuk viaszba, hogy a fűzés könnyebb legyen, a másik felére pedig erősítsük fel az első tésztadarabot. Ezután néhány tésztán mutassuk be a gyermeknek a fűzés módját, majd adjuk át neki a zsineget. A tevékenységet érdekesebbé teszi ha hangosan számoljuk a felfűzött tésztadarabok számát. Énekelhetünk is közben. Bár ha én énekléssel kombinálom akkor az már általában átlendül egy hahota show-ba. Nálam hamisabban senki nem énekel és kis családom jókat nevet rajta :) Ha elkészült a lánc másfajta tészta felhasználásával újat kezdhetünk. Ahogy a gyermek ügyesedik, úgy lehet csökkenteni a tészta méretét. Ez azt jelenti hogy mindig több tésztára lesz szükség, így a számolás során egyre magasabb számokig jutunk. Ételszínezékkel be lehet színezni a tésztát, így még szebbé tehetjük az "alkotást". 

A legszebb és legegyedibb ékszereket itt találod (ez nem tészta, valódi, tartós, gyönyörű):http://nyiriandrea.hu/

Kellemes időtöltést...

forrás: 365 mókás készségfejlesztő játék tévézés helyett


2014. július 23., szerda

Házi memóriajáték- játék a betűkkel, játékos helyesírás


A legjobb módja, hogy gyermekünk megtanuljon helyesen írni hogy játékos formában gyakoroljuk vele a betűk, szavak helyes írását. Első osztályosoknak erre nagyon megfelelő a memóriajáték.
A memóriajátékok mindig nagy kihívást jelentenek a gyermek számára. Az összekevert kártyákat lappal lefelé  elhelyezzük az asztalon vagy a szőnyegen. Az első játékos megfordít egy kártyát, majd újabb megfordítással megpróbálja megkeresni a párját a lapok között. Ha nem talált, a kártyákat vissza kell fordítani. A játék előrehaladtával egyre több kártyát fordítanak meg a játékosok, így egy idő után kellő odafigyeléssel viszonylag könnyen megtalálják a párokat. Memóriakártyát nemcsak gyárilag készített kártyával, hanem házi készítésű lapokkal is lehet játszani.




Gyakorolhatjuk vele a kis és nagy betűket: nyomtatott kis és nagybetűket gyártunk, a játékban a kis betű mellé meg kell találni a hozzá tartozó nagy betűt. Ugyanezt megtehetjük írott betű formájában is.

Helyesírás gyakorlása: olyan szavaknál amelyeknél másként írjuk és másként ejtsük hasznos lehet. Például: labda. Kisgyerekeknél még ez problémát jelenthet, hogy lapdának hallja és miért labdának kell írni. Ha a játék során megfigyeli a szó írását akkor rögzülni fog benne hogy hogyan kell helyesen leírni.

Nagyobb gyerekeknél használhatjuk idegen nyelvű szavak gyakorlására is. Az egyik lapra a magyar szót írjuk, a másikra az adott idegen nyelvű szót. Érdemes rajzot is készíteni mellé, hogy még jobban rögzüljön benne a szó.

Mindenképpen, ha megtalálta a gyermek a betű-illetve a szópárokat mondassuk is ki vele.

Remélem tetszett a mai játék....


2014. július 18., péntek

ABC gyakorlása játékosan


A szünidőben a sok játék, kikapcsolódás mellett ne feledkezzünk meg a gyakorlásról sem.




Az ábécé jó ismerete rendkívül fontos az írni-olvasni tudó gyerekek számára. 
Akkor is kell tudni, ráadásul oda-vissza, ha a legmélyebb álmából ébresztenek fel valakit. Ez az alapgondolata annak a játéknak, melynek során szétosztjuk a gyerekek között az ábécé betűit tartalmazó kártyákat, akik azt lefelé elhelyezik  maguk előtt az asztalon. Az első játékos megfordít egy kártyát, a következőnek pedig meg kell mondani hogy mi a kártyán lévő betű közvetlen szomszédja az ábécében. Például, ha az első játékos által megfordított kártyán az f betű van, a másik játékosnak vagy a g, vagy az e betűt kell megneveznie. A játéknak akkor van vége, amikor az összes betű szomszédja megkerült. Kombinálhatjuk állatnevekkel is. Például f betű esetén fóka nevet kell mondani, a másik játékosnak pedig gorilla vagy elefánt.Természetesen, ha nincs játszótárs a szülővel is játszhatja a gyermek. Ha nem megy a gyermeknek bátorítsuk őt, hogy gyakorlással egyre jobb lesz. Bíztassuk, bátorítsuk őt, hogy ne menjen el a kedve.

Mielőtt belekezdenétek a játékba hallgassátok meg ezt a jópofa dalt. Ábécé állatokkal dalolva, hogy még könnyebb legyen :) 


Forrás: 365 mókás készségfejlesztő játék tévézés helyett

2014. július 16., szerda

Kavicsfestés


Tegnap eldöntöttük, hogy a mai napon kavicsfestés lesz az egyik programm. Délután be is gyűjtöttük hozzá a kavicsokat. 





Az mellett hogy kicsinek, nagynak és anyának is :) szórakozást nyújt fejleszti a kézügyességet, kreativitásunkat is próbára teszi.
Nem kell hozzá más, csak
- kavicsok
- festék ( lehet tempera, akrill, legkisebbeknek maszatolásra :) , hogy ők se maradjanak ki a jóból megteszi a vízfesték is....
- ecset
- ha szeretnénk hogy az alkotás tartós maradjon érdemes befújni vagy befesteni lakkal


és ha már kavicsfestés akkor ajánlom Marék Veronika legújabb meséjét a kis fekete kavicsról: Kavicsmese

Ha kedvet kapsz hozzá : kellemes időtöltést, jó alkotást kívánok









-

2014. július 14., hétfő

Színes ötletek só-liszt gyurmából

 Mára a régi bevált só-liszt gyurma jutott az eszembe


kép forrása:www.babasmamas.hu
Nagyon sok recept van már, én ezt ajánlom:
Só-liszt gyurma recept: 3 bögre liszt, 2 bögre só, 1 és negyed bögre víz.
Jól keverjük össze a hozzávalókat, hogy közepesen lágy tésztát kapjunk. Ha túl puha adjuk még hozzá lisztet. Ha már nem tapad a kezünkre akkor tökéletes, bármit formázhatunk belőle

- készíthetünk sablont, azt kartonra rajzoljuk és vágjuk ki
- a festéshez puha ecsetet használjunk és temperafestéket. 
- a festéket ne vizezzük túl, mert elázhat a gyurma
- ha nagyobb darabokat szeretnénk készíteni érdemes a sütőlapon kinyűjtani, megformázni hogy véletlenül se menjen tönkre, amikor áthelyezzük a nyújtódeszkáról a sütőlapra

Ami még fontos:

-  az elkészített alkotásokat ne tegyük  azonnal sütőbe, mert megdagadnak és elveszítik szép formájukat.
A legjobb ha sütőlapra fektetve száradni hagyjuk.  Ha nincs fűtési szezon legalább 1 hétig. Télen ráhelyezhetjük a radiátorra, vagy a fűtőtest közelébe tehetjük, így 1-2 nap alatt kőkeményre száradnak. Ezután nyugodtan kisüthetjük, szép marad a formájuk.
- A sütés időtartalma 1-2 óra a legalacsonyabb hőfokon.  Ha már könnyedén elválik a sütőlaptól akkor teljesen átsült, festhető lakkozható.
- finomlisztet és finomra őrölt sót érdemes használni. A durva, nagy szemű sókristályok megrepesztik a tésztát sütés közben.
- Ha szeretnénk felfűzni a formát lyukasszuk ki. Ezt vékony műanyag szívószállal érdemes, mert a szívószál nagyobb lyukat hagy. Ha pici lyukat fúrunk gyakran eltűnik sütéskor és ezután már nem tudjuk kilyukasztani.
- Natúr festetlen tésztát ne tegyünk ki nedvesség hatásának, mert magába szívja a vizet, felpuhul , elveszíti a a formáját.

Ötletek:

-készítsünk különböző méretű és formájú gyöngyöket, fessük, lakkozzuk tetszésünk szerint, majd fűzzük fel damildra. Égetés előtt ne feledkezzünk meg arról hogy lyukasszuk ki

- vastagabb, lapos bármilyen formájú színes medál is készíthető belőle bőrszíjjal átfűzve

- hűtőmágnest is készíthetünk belőle. Miután elkészült az alkotás egy nagyon erős ragasztóval mágneslapot ragasztunk rá és a konyha dísze válhat belőle 

- megörökíthetjük vele kisgyermekünk láblenyomatát is: kör alakú laposabb formát gyúrunk belőle, akkorát hogy beleférjen a pici lába. Kicsit belenyomjuk a lábát, hogy látszódjon a bemélyedés ( kedves szívhez szóló ajándék lehet nagymamáknak)

Jó alkotást a mai napra

2014. július 12., szombat

Játékos agytorna

Tegnap beígértem egy kis agytornát. Kisfiam most nyaralni van , úgyhogy most magamon gyakorolom :), majd ha hazajön befogom őt is :)

Játékos agytorna:



2 percig tanulmányozd a következő listát, utána vegyél elő egy papírt és próbáld meg emlékezetből leírni. Stopper indul :)

cica
ágy
zsebkendő
mókus
labda
kerítés
paprika
asztal
egér
zokni
bili
ablak

Most képzeld el, hogy keresztülsétálsz a lakáson és a listán szereplő tárgyakat különböző helyekre helyezed el. Minél valószínütlenebb vagy tréfásabb a hely annál könyebb lesz a tárgyakra emlékezni

Stopper indul :)

aranyhal
olló 
ásó 
lámpa
elefánt
virág
szappan
csoki
banán
nadrág
cipó
kalap
katica

Mi történik ?
A lakásban tett képzeletbeli kirándulás segít agyadnak kapcsolatot létrehozni a tárgyak között, így könnyebb lesz visszaemlékezni rájuk. Váratlan vagy vicces dolgok még könnyebbé teszik ezt a feladatot: pl aranyhal a vécében.
Ha már könnyedén boldogulsz ennyi szóval bővítheted a listát. Fejleszti a memóriát és a kreativitást.

Jó szórakozást hozzá :)


" Elménk akár egy csomagtartó.ha jól pakoljuk szinte minden belefér,ha rosszul szinte semmi"




Játék, alkotás: tervezz pólót

Ahogy megígértem folytatom a beígért játékötleteket.
Amire szükség lesz: fehér póló, zsírkréta, vasaló


Tervezz pólót:

Ki ne hordana szívesen egy saját tervezésű pólót? És ki ne tervezne szívesen egy olyan ruhadarabot, amire bármit ráfesthet: betűket, mondatokat, különféle figurákat és amit csak akar? Ehhez nincs szükség semmi másra, csak egy fehér pólóra, néhány zsírkrétára, egy vasalóra, és természetesen egy ötletre. Egészen kicsi gyermek számára már az is nagy dolog, ha a saját nevét rárajzolhatja a póló elejére, de egy idősebb gyermek nyugodtan vállalkozhat arra, hogy kedvenc dalából kiírjon egy számára kedves sort, vagy esetleg megörökítsen egy jópoha poént. Írás közben egy dologra kell figyelni: hogy elég erősen nyomjuk az anyagra a zsírkrétát, mert egyébként halvány lesz a kép. Ha elkészült a felirat vasaljuk le forró vasalóval, és máris kész az egyedi disagn. Természetesen egy ilyen ruhadarab külön bánásmódot érdemel. Mossuk hideg vízben, így a felirat és a hozzá illő díszítés hosszú időn át megmarad. Ha a zsírkréta tapadna a vasalóra, azt addig távolítsuk el míg a vasaló meleg. Vagy érdemes -ha van- egy régi már nem használt vasalót befogni erre....






Sajnos fotókat nem tudok most feltenni a saját "alkotásokról", mert a fényképezőm felmondta a szolgálatot.

Jó játszást, jó alkotást kívánok....
Ha van kedvetek töltsétek fel "alkotásaitokat".......


Következik: játékos agytorna :) 

Forrás: Mary Weawer: 365 mókás készségfejlesztő játék

2014. július 9., szerda

Mókás készségfejlesztő játékok kisiskolásoknak



Nem tudom te hogy vagy vele, de én szeretem feldobni a hétköznapokat gyermekeim számára. Kislányommal ma elmentem a könyvtárba és egy jópofa könyvre bukkantam: 365 mókás készségfejlesztő játék tévézés helyett....

Sok szülő számára gondot okoz, hogy iskola után vagy szünetben milyen értelmes játékkal vagy készségfejlesztő tevékenységgel kössék le gyermeküket, ahelyett hogy a tévé elé ültetnék.




Dobd fel és kapd el: ezzel a házi készítésű játékkal remekül fejleszthető a kézügyesség. Két papírpohár fenekét ragasszuk egymáshoz. Amikor megszáradt színes újságkivágásokkal és filctollal díszítsük ki és máris kezdődhet a játék, amelynek lényege a következő. Az egyik felében elhelyezett kisméretű labdát ( üveggolyót ) fel kell dobni, majd gyorsan megfordítani a poharat és a másik felével elkapni azt. Ha többen játsszák versenyezni is lehet. Az nyer, aki adott időn ( mondjuk 1 percen ) belül a legtöbbször tudja  a felső pohárból útjára indított labdát az alsóval elkapni.



Festés szalmaszállal: roppant szórakoztató :) Előszőr keverjünk ki temperából különféle színeket, úgy hogy a festék se túl híg, se túl sűrű ne legyen. Ezután az egyik tégely tartalmát öntsük egy rajzlap közepére. A gyermek a szájában tartott szalmaszálat eressze kb. 2-3 cm-re a kiborított festék fölé, majd fújjon bele. A festék a fuvallat hatására szétszalad a papíron. A festék "útja" a szalmaszál mozgatásával irányítható. A többi tégely tartalmának hasonló módon történő felvitele eredményeként egy színpompás kompozíciót kapunk.





Festés golyóval: a kézügyességet és a finom mozgásokért felellős izmok működését rendkívüli módon fejleszti a festés, amit egyéb nagy kézügyességet igénylő kiegészítő tevékenységekkel kombinálhatunk. Ez alkalommal a festőecset helyett használjunk üveggolyót. Dobjuk a golyót egy kisméretű tégelyben előkészített festékbe, majd egy tálcán helyezzünk el egy lapot. Ahhoz, hogy a gyermek festeni tudjon  egy csipesz vagy egy cukorfogó segítségével ki kell halásznia a festékből a golyót, majd egyszerűen letenni a lapra, és a tálca mozgatásával ide-oda gurítani, míg egy neki tetsző minta ki nem alakul. Ha színes képet szeretne "alkotni" akkor több különböző színű festéket tartalmazó tégelyre és több golyóra van szükség. Egyszerre azonban csak egy golyót futtasson a tálcán , nehogy a színek összefolyjanak.

A következő alkalommal: folytatódik a játék, hogy ne unatkozzatok a nyáron :)

Forrás: Mary Weawer: 365 mókás készségfejlesztő játék

2014. július 8., kedd

Micimackó és a barátság

Micimackó a Százholdas Pagonyban él barátaival.A kedves, naívnak tűnő, de mégis elgondolkoztató történeteivel sok gyerek kedvencévé vált. A mesét valójában az élet írta. A főhős kisfiú, Róbert Gida az író gyermeke. A mesében szereplő állatok a kisfiú játékai.







Baráti szeretettel: Gyereksziv

2014. július 6., vasárnap

Nem várt meglepetés

Pár hete kezdtem a blogomat és egyik nap egy nem várt meglepetést kaptam. Liebster Award díjat. Ez egy vándordíj, ami a bloggerek között járja az útját. A lényege, hogy válaszolunk arra a négy kérdésre, amit a díj átadója kérdez tőlünk  majd -mivel vándordíj-, továbbadjuk azt 11 általunk kedvelt bloggernek a mi négy kérdésünkkel.




Akiktől a díjat kaptam: Szalma Niki, http://cukorfalatkucko.blogspot.hu/  az ő kisfia cukorbeteg és blogjában arról ír hogyan élik meg mindennapjaikban, milyen diabetesszel együtt élni.

 A másik kedves bloggertársam Erdélyi Krisztina:http://szerelemazeletem.cafeblog.hu/
 Az ő blogjában örömröl, boldogságról, pozitív gondolatokról, pozítív életérzésekről, élethelyzetekről olvashatsz.....

Niki kérdései és a válaszok:

1. Miért kezdtél el blogolni?
- A mai, értékeket nem hordozó, néha horror kategóriába illő mesék helyett szeretnék kedvet csinálni a régmúlt idők kedves meséihez, hogy elevenítsék fel a szülők és szeretessék meg gyermekeikkel.

2. Mit ad neked a blog?
-Kikapcsolódás, nosztalgia.....

3. Mi a célod a bloggal?
- az első válaszban leírtak. :)

4.Mi foglalkoztat mostanában?
- annyi minden hogy nehéz lenne felsorolni.... hit, hála, szellemi fejlődés, hogyan osszam be jól az időmet :) ..........

Kriszti kérdései és a válaszok:

1. Hogy érzed magad a bőrödben?
- nagyon jól, csak kicsit fáradt vagyok.....

2. Ha lenne 3 kívánságod mi lenne az?
-egy pár napra elmenni egy lakatlan szigetre csak kipihenni magam, lazulni....
- egészség
- egy hűtőszekrény ami mindig tele van finom , egészséges kajákkal és ha kiürül újratöltődik :)

3. Sorolj fel 10 dolgot, ami örömöt okoz mostanában.
- együtt lenni családommal, gyermekeimmel játszani, kirándulni, úszni, szép zenét hallgatni, esténként kiülni a kertbe és hallgatni a természet csodás voltát, nézni a naplementét, jókat beszélgetni barátainkkal, mikor alszanak a gyerekek odafeküdni melléjük és nézni, hallgatni őket, blogot írni :)
4. Mi a célod ebben az évben?
egy munka, vállalkozás ami mellett jut idő a gyerekekre és minden másra, fittebbé válni, sportoni, mint régen....
5. Szereztél-e magadnak ma és másnak örömöt?
- Mindennapjaim része ez.

Én a következő blogoknak szeretném továbbítani a díjat: 

http://minimo-boldogbaba.blog.hu/
http://www.anyaisziv.blogspot.hu/
-http://boldoguljunk.blog.hu
-http://mutasdki.blog.hu/
-harmadikszivarvany.blogspot.hu/ 
- http://alterbabak.blogspot.hu/
-http://nikilometerek.blog.hu/
-http://boldoganyu.blog.hu/
-http://csoppkeblog.hu/
-http://bogitippjei.blog.hu/
-http://kreativbaba.hu/kreativ-baba-blog/

Az én kérdéseim:

1. Mi volt életed legviccesebb jelenete?
2. Ki a kedvenc mesehősöd?
3. Szerinted melyik Magyarország legszebb helye?
4. Mi volt a legnagyobb meglepetés az életedben, amivel valaha megleptek?




 


2014. július 5., szombat

Vuk

Ha most vagy itt előszőr és ha már visszatérő vendég vagy: remélem tetszik a blogom, a mesék és jól érzed magad itt a mesék világába.Ma a kis Vuk történetét hoztam el neked.






Várlak holnap is :)

2014. július 3., csütörtök

Itt a nyár...



Tavaly ilyenkor már nagyon vártuk az iskolát kicsi fiammal.  Most vége az első osztálynak. Kedves tanítónénik, sok-sok pajtással, baráttal lettünk gazdagabbak, de mégis a szívem mélyén még visszahúzunk az ovihoz. Felejthetetlen, megismételhetetlen boldog évek teltek el. Néha megállítanám az időt, de nem lehet. Időnként elővesszük a régi képeket, ovis rajzokat és jókat nosztalgiázunk rajta....
Ballagáskor ezzel a dallal búcsúztunk el.






Túl vagyunk az első osztályon, megtanultunk írni, olvasni és most már huginak is ő olvassa a meséket. Érdemes már korán elkezdeni a kisgyermekkel a könyv ismerkedését,( mi is ezt tettük) hogy később az olvasás öröm legyen a gyermek számára.....
Most viszont élvezzük a nyarat, tegyük élménydússá, felejthetetlenné gyermekünk számára. A legfontosabb hogy amennyire csak tudunk töltsünk vele sok időt, hisz ha felnő ezekre a vele töltött időkre fog visszagondolni hálásan.