2014. június 14., szombat

A gyógyító mesék

Kedves Szülő!

"Az Ön családjában is előfordult már hogy gyermeke rágta a körmét,nem akart ovodába menni,zavarta a tanítást, félelmekkel küszkődött?Gerlinde Ortner gyermekpszichológus meséin keresztül segít legyőzni gyermekek negatív szokásait, szorongásait, félelmeit.
A mese adott esetben sokkal jobban megvigasztalja a gyermeket, mint a a felnőttek racionális érvei. A gyermek hisz a mesének, mert világszemlélete olyan, mint az övé.

A doktornő könyvében gyakorlati tanácsokat is ad szülőknek bizonyos élethelyzetek kezelésére.


 
A dicséret: az a gyerek aki elegendő dicséretben részesül könnyebben talál rá a helyes útra.
A dicséret soha ne tartalmazzon bírálatot( Na látod, miért nem csinálod mindig így)
A dicséret ne legyen általános (- Te vagy a világ legjobb gyereke)
A dicséret vegye figyelembe a gyerek helyzetét. Vagyis méltányolja a gyerek erőfeszítéseit, igyekezetét, teljesítményét és érzéseit, és fejezze ki a mi örömünket, a gyerek iránti érdeklődésünket, átérzett konkrét elismerésünket.Dicsérettel hatásosabban mutathatunk utat a helyes magatartáshoz.

Példa:
Andris megmutatja anyukájának az írásleckéjét. Néhány szót szépen írt, néhány szót hanyagul.
Szokásos szülői rekció: Azonnal írd le még egyszer az egészet !A gyerek heves tiltakozások közepette, óriási időráfordítással leírja mégegyszer és még a kedve is elmegy tőle.
A helyes reakció: Ezeket a szavakat itt nagyon szépen írtad. Igazán jól sikerültek. Még a pontot is feltetted az i-re. A többi szónak is nagyon fogok örülni, ha még egyszer leírod őket és azok is éppilyen szépen sikerülnek. - Ezzel a dicséretttel az anya kifejezi, mit vár a gyerekétől, célt tűz ki eléje, és nem terheli túl a gyerekt. Andris kedvvel és buzgón lát hozzá hogy kibontakoztassa képességeit."
 
Sok szülő közös hibája, hogy gyerküknek csak a problémás magatartását veszik észre. Nehezükre esik a gyerek pozitív vonásait méltányolni. Van egy egyszerű eszköz, amely rávezeti a szülőket, hogy gyerekük erősségeivel és adottságaival foglalkozzanak, másfelől a gyereknek adja meg a szükséges figyelmet és elismerést. A füzetbe csak pozítív megjegyzések kerüljenek, semmiféle bírálatot ne tartalmazzon. Pl: szeretek veled beszélgetni, köszönöm hogy eljöttél velem bevásárolni, örülök hogy őszinte vagy. A szülők minden este olvassák fel a gyereknek mi van a dicsérőfüzetben. Ezek a percek legyenek teljesen konfliktusmentesek.
 Ez elmélyíti a szülő és a gyerek közötti kapcsolatot, és a biztonság és a bizalom érzetét közvetítik a gyereknek."

Ha szeretné meseterápia segítségével könnyebbé tenni Ön és gyermeke életét itt beszerezheti a könyvet
Forrás: Gerlinde Ortner: Gyógyító mesék

         

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése