2014. július 23., szerda

Házi memóriajáték- játék a betűkkel, játékos helyesírás


A legjobb módja, hogy gyermekünk megtanuljon helyesen írni hogy játékos formában gyakoroljuk vele a betűk, szavak helyes írását. Első osztályosoknak erre nagyon megfelelő a memóriajáték.
A memóriajátékok mindig nagy kihívást jelentenek a gyermek számára. Az összekevert kártyákat lappal lefelé  elhelyezzük az asztalon vagy a szőnyegen. Az első játékos megfordít egy kártyát, majd újabb megfordítással megpróbálja megkeresni a párját a lapok között. Ha nem talált, a kártyákat vissza kell fordítani. A játék előrehaladtával egyre több kártyát fordítanak meg a játékosok, így egy idő után kellő odafigyeléssel viszonylag könnyen megtalálják a párokat. Memóriakártyát nemcsak gyárilag készített kártyával, hanem házi készítésű lapokkal is lehet játszani.




Gyakorolhatjuk vele a kis és nagy betűket: nyomtatott kis és nagybetűket gyártunk, a játékban a kis betű mellé meg kell találni a hozzá tartozó nagy betűt. Ugyanezt megtehetjük írott betű formájában is.

Helyesírás gyakorlása: olyan szavaknál amelyeknél másként írjuk és másként ejtsük hasznos lehet. Például: labda. Kisgyerekeknél még ez problémát jelenthet, hogy lapdának hallja és miért labdának kell írni. Ha a játék során megfigyeli a szó írását akkor rögzülni fog benne hogy hogyan kell helyesen leírni.

Nagyobb gyerekeknél használhatjuk idegen nyelvű szavak gyakorlására is. Az egyik lapra a magyar szót írjuk, a másikra az adott idegen nyelvű szót. Érdemes rajzot is készíteni mellé, hogy még jobban rögzüljön benne a szó.

Mindenképpen, ha megtalálta a gyermek a betű-illetve a szópárokat mondassuk is ki vele.

Remélem tetszett a mai játék....


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése