2014. július 9., szerda

Mókás készségfejlesztő játékok kisiskolásoknak



Nem tudom te hogy vagy vele, de én szeretem feldobni a hétköznapokat gyermekeim számára. Kislányommal ma elmentem a könyvtárba és egy jópofa könyvre bukkantam: 365 mókás készségfejlesztő játék tévézés helyett....

Sok szülő számára gondot okoz, hogy iskola után vagy szünetben milyen értelmes játékkal vagy készségfejlesztő tevékenységgel kössék le gyermeküket, ahelyett hogy a tévé elé ültetnék.




Dobd fel és kapd el: ezzel a házi készítésű játékkal remekül fejleszthető a kézügyesség. Két papírpohár fenekét ragasszuk egymáshoz. Amikor megszáradt színes újságkivágásokkal és filctollal díszítsük ki és máris kezdődhet a játék, amelynek lényege a következő. Az egyik felében elhelyezett kisméretű labdát ( üveggolyót ) fel kell dobni, majd gyorsan megfordítani a poharat és a másik felével elkapni azt. Ha többen játsszák versenyezni is lehet. Az nyer, aki adott időn ( mondjuk 1 percen ) belül a legtöbbször tudja  a felső pohárból útjára indított labdát az alsóval elkapni.



Festés szalmaszállal: roppant szórakoztató :) Előszőr keverjünk ki temperából különféle színeket, úgy hogy a festék se túl híg, se túl sűrű ne legyen. Ezután az egyik tégely tartalmát öntsük egy rajzlap közepére. A gyermek a szájában tartott szalmaszálat eressze kb. 2-3 cm-re a kiborított festék fölé, majd fújjon bele. A festék a fuvallat hatására szétszalad a papíron. A festék "útja" a szalmaszál mozgatásával irányítható. A többi tégely tartalmának hasonló módon történő felvitele eredményeként egy színpompás kompozíciót kapunk.





Festés golyóval: a kézügyességet és a finom mozgásokért felellős izmok működését rendkívüli módon fejleszti a festés, amit egyéb nagy kézügyességet igénylő kiegészítő tevékenységekkel kombinálhatunk. Ez alkalommal a festőecset helyett használjunk üveggolyót. Dobjuk a golyót egy kisméretű tégelyben előkészített festékbe, majd egy tálcán helyezzünk el egy lapot. Ahhoz, hogy a gyermek festeni tudjon  egy csipesz vagy egy cukorfogó segítségével ki kell halásznia a festékből a golyót, majd egyszerűen letenni a lapra, és a tálca mozgatásával ide-oda gurítani, míg egy neki tetsző minta ki nem alakul. Ha színes képet szeretne "alkotni" akkor több különböző színű festéket tartalmazó tégelyre és több golyóra van szükség. Egyszerre azonban csak egy golyót futtasson a tálcán , nehogy a színek összefolyjanak.

A következő alkalommal: folytatódik a játék, hogy ne unatkozzatok a nyáron :)

Forrás: Mary Weawer: 365 mókás készségfejlesztő játék

1 megjegyzés:

  1. Szórakoztató, hasznos játékok kicsiknek a szünidőre :)

    VálaszTörlés