2014. július 14., hétfő

Színes ötletek só-liszt gyurmából

 Mára a régi bevált só-liszt gyurma jutott az eszembe


kép forrása:www.babasmamas.hu
Nagyon sok recept van már, én ezt ajánlom:
Só-liszt gyurma recept: 3 bögre liszt, 2 bögre só, 1 és negyed bögre víz.
Jól keverjük össze a hozzávalókat, hogy közepesen lágy tésztát kapjunk. Ha túl puha adjuk még hozzá lisztet. Ha már nem tapad a kezünkre akkor tökéletes, bármit formázhatunk belőle

- készíthetünk sablont, azt kartonra rajzoljuk és vágjuk ki
- a festéshez puha ecsetet használjunk és temperafestéket. 
- a festéket ne vizezzük túl, mert elázhat a gyurma
- ha nagyobb darabokat szeretnénk készíteni érdemes a sütőlapon kinyűjtani, megformázni hogy véletlenül se menjen tönkre, amikor áthelyezzük a nyújtódeszkáról a sütőlapra

Ami még fontos:

-  az elkészített alkotásokat ne tegyük  azonnal sütőbe, mert megdagadnak és elveszítik szép formájukat.
A legjobb ha sütőlapra fektetve száradni hagyjuk.  Ha nincs fűtési szezon legalább 1 hétig. Télen ráhelyezhetjük a radiátorra, vagy a fűtőtest közelébe tehetjük, így 1-2 nap alatt kőkeményre száradnak. Ezután nyugodtan kisüthetjük, szép marad a formájuk.
- A sütés időtartalma 1-2 óra a legalacsonyabb hőfokon.  Ha már könnyedén elválik a sütőlaptól akkor teljesen átsült, festhető lakkozható.
- finomlisztet és finomra őrölt sót érdemes használni. A durva, nagy szemű sókristályok megrepesztik a tésztát sütés közben.
- Ha szeretnénk felfűzni a formát lyukasszuk ki. Ezt vékony műanyag szívószállal érdemes, mert a szívószál nagyobb lyukat hagy. Ha pici lyukat fúrunk gyakran eltűnik sütéskor és ezután már nem tudjuk kilyukasztani.
- Natúr festetlen tésztát ne tegyünk ki nedvesség hatásának, mert magába szívja a vizet, felpuhul , elveszíti a a formáját.

Ötletek:

-készítsünk különböző méretű és formájú gyöngyöket, fessük, lakkozzuk tetszésünk szerint, majd fűzzük fel damildra. Égetés előtt ne feledkezzünk meg arról hogy lyukasszuk ki

- vastagabb, lapos bármilyen formájú színes medál is készíthető belőle bőrszíjjal átfűzve

- hűtőmágnest is készíthetünk belőle. Miután elkészült az alkotás egy nagyon erős ragasztóval mágneslapot ragasztunk rá és a konyha dísze válhat belőle 

- megörökíthetjük vele kisgyermekünk láblenyomatát is: kör alakú laposabb formát gyúrunk belőle, akkorát hogy beleférjen a pici lába. Kicsit belenyomjuk a lábát, hogy látszódjon a bemélyedés ( kedves szívhez szóló ajándék lehet nagymamáknak)

Jó alkotást a mai napra

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése